Współczesna przestępczość odpadowa w ujęciu kryminologicznym - Boruszewska , Nikola; Lenartowicz, Łukasz (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Przestępczość odpadowa stanowi jedno z najpoważniejszych współczesnych zagrożeń dla środowiska i bezpieczeństwa publicznego. Zjawisko to łączy elementy przestępczości gospodarczej, ekologicznej i zorganizowanej, generując ogromne straty finansowe, społeczne i ekologiczne. W ostatnich latach obserwuje się wzrost liczby pożarów składowisk odpadów oraz przypadków nielegalnego transportu i magazynowania substancji niebezpiecznych. Celem pracy jest przedstawienie zjawiska przestępczości odpadowej w ujęciu kryminologicznym poprzez analizę jej genezy, mechanizmów ekonomicznych, ram prawnych i instytucjonalnych oraz skutków ekologicznych, społecznych i gospodarczych. Autorzy zwracają uwagę na niedoskonałości systemu prawnego i słabość mechanizmów nadzoru, które sprzyjają rozwojowi nielegalnego obrotu odpadami. Walka z przestępczością odpadową wymaga interdyscyplinarnego podejścia, łączącego instrumenty prawa karnego, administracyjnego i środowiskowego. Konieczne jest wzmocnienie nadzoru instytucjonalnego, specjalizacja organów ścigania oraz rozwój systemów wczesnego reagowania. W ujęciu długofalowym kluczowe znaczenie ma budowanie świadomości ekologicznej i redefinicja odpowiedzialności za środowisko jako dobra wspólnego.