Redukcja inflacji prawa z wykorzystaniem AI w Stanach Zjednoczonych na tle raportu Draghiego dla Unii Europejskiej - Lizak, Robert (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Dynamiczny rozwój sztucznej inteligencji (AI) przyspieszył globalną rywalizację gospodarczą, w której kluczową rolę odgrywają Stany Zjednoczone i Chińska Republika Ludowa, a ostatnio do tego grona zapragnęła dołączyć Unia Europejska. Jednym z istotnych elementów tej rywalizacji jest efektywne zarządzanie administracją publiczną, które może przesądzić o sukcesie w globalnym wyścigu innowacyjności. W artykule porównano podejście do zarządzania administracją z wykorzystaniem AI w obszarze redukcji inflacji prawa w Stanach Zjednoczonych na tle proponowanych zmian w raporcie Draghiego dla Unii Europejskiej, opublikowanym we wrześniu 2024 r. Z porównania modelu amerykańskiego i unijnego wynika, że z jednej strony Unia Europejska stara się wzorować na Stanach Zjednoczonych i dorównać im w zakresie uproszczenia przepisów oraz harmonizacji regulacji, a z drugiej strony niechętnie podchodzi do usunięcia istniejących barier prawnych, a nawet tworzy nowe ich formy. W artykule podjęto również próbę odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób AI może wesprzeć redukcję inflacji prawa oraz obniżanie kosztów jego wdrażania, ze wskazaniem potencjalnych korzyści oraz wyzwań związanych z implementacją w dwóch różnych systemach prawnych.