Analiza dotychczasowego wdrożenia technologii wysokiego ryzyka AI CCTV w polskim systemie penitencjarnym - Mucha, Mikołaj (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2026)
Publikacja poświęcona jest ocenie pilotażowego wdrożenia wysokiego ryzyka technologii AI CCTV w polskim systemie penitencjarnym. Analiza koncentruje się na projekcie AICCTV realizowanym w latach 2019–2022, którego celem było opracowanie inteligentnego systemu wspomagania decyzji dla funkcjonariuszy Służby Więziennej, opartego na algorytmicznej analizie obrazu z monitoringu wizyjnego oraz generowaniu alertów dotyczących zdarzeń niebezpiecznych lub nietypowych. W opracowaniu przyjęto założenie, że ocena tej technologii powinna wykraczać poza kwestie czysto techniczne i obejmować również prawne, organizacyjne oraz operacyjne uwarunkowania jej stosowania w warunkach izolacji penitencjarnej. Szczególne znaczenie przypisano statusowi prawnemu monitoringu wizyjnego w jednostkach penitencjarnych, specyfice obowiązków funkcjonariuszy pełnionych na stanowisku monitorującego oraz ograniczeniom poznawczym i psychofizycznym związanych ze służbą na tym stanowisku ochronnym. W opracowaniu wskazano, że dotychczasowe wyniki pilotażu nie uzasadniają uznania systemu za w pełni dojrzałe rozwiązanie gotowe do wdrożenia na szeroką skalę. Obecnie projekt AICCTV należy traktować przede wszystkim jako etap badawczo-eksploracyjny, wymagający dalszej analizy jego skuteczności technologicznej, wpływu na organizację Służby Więziennej, odpowiedzialności prawnej za błędne klasyfikacje oraz zgodności ze standardami ochrony praw człowieka.