Parlament Finlandii jako organ władzy ustawodawczej w systemie republikańskim – zakres kompetencji - Opar, Anna (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2026)
Eduskunta, jednoizbowy parlament Finlandii, działa na podstawie Konstytucji z 1999 r., obowiązującej od 1 marca 2000 r. Jest to parlamentarno-gabinetowy model władzy i odzwierciedla zasady demokratycznego państwa prawa, w tym podział władz oraz odpowiedzialność rządu przed parlamentem. Jako centralny organ władzy ustawodawczej, Eduskunta posiada szerokie kompetencje legislacyjne, kontrolne, budżetowe i ustrojodawcze. Jej podstawową funkcją jest stanowienie prawa oraz kontrola zgodności ustaw z Konstytucją, realizowana przez Komisję Prawa Konstytucyjnego. Parlament sprawuje nadzór nad rządem poprzez interpelacje, zapytania i wotum nieufności, co wzmacnia odpowiedzialność polityczną w systemie parlamentarnym. Komisje, zwłaszcza Komisja Finansów, odgrywają kluczową rolę w analizie i zatwierdzaniu budżetu państwa oraz nadzorze nad jego wykonaniem. Eduskunta uczestniczy także w polityce zagranicznej i unijnej poprzez Wielką Komisję i Komisję Spraw Zagranicznych, opiniując kwestie traktatowe i zatwierdzając wybrane umowy międzynarodowe.