Ograniczenia prawa własności ze względu na ochronę środowiska w perspektywie konstytucji polskiej, niemieckiej, amerykańskiej – zarys problematyki - Stola, Maria (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2026)
W obliczu globalnych wyzwań ekologicznych systemy prawne stoją przed zadaniem implementacji „zielonych” ograniczeń własności. Poprzez analizę polskiego, niemieckiego i amerykańskiego porządku prawnego w artykule prześledzono proces dostosowywania tradycyjnych instytucji ochrony własności do nowych wymogów. Wnioski wskazują na to, że podczas gdy Niemcy i USA wypracowały zaawansowane narzędzia ochrony właścicieli (Sonderopfer, regulatory takings), polski system prawny znajduje się w fazie dynamicznego rozwoju, poszukując własnej ścieżki w równoważeniu tych fundamentalnych wartości.