Ochrona dziecka jako świadka w procesie karnym i cywilnym - Walaszek, Katarzyna; Więcek, Karolina (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie udziału dziecka w charakterze świadka w polskim systemie prawnym. Kwestia ta została szczegółowo omówiona zarówno w odniesieniu do przepisów postępowania karnego, jak i cywilnego, z uwzględnieniem przepisów Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Została ona przedstawiona z perspektywy ochrony dziecka uczestniczącego w postępowaniu.