Znaczenie zasad pacta sunt servanda i dobrej wiary w prawie traktatów - Denst, Sebastian (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2021)
W prawie traktatów zasada dobrej wiary jest nierozerwalnie związana z pacta sunt servanda, obie zasady wzajemnie na siebie oddziaływają. W braku nadrzędności jednego podmiotu nad drugim w prawie międzynarodowym szczególną rolę przypisuje się powyższym zasadom, które stoją na straży wykonalności zobowiązania. Podmiot nie stosujący się do zasady dobrej wiary nie może czerpać korzyści z niej wynikających. Artykuł przeznaczony został rozważaniom na temat korzyści wynikającej z wykonywania zobowiązań w dobrej wierze mając na uwadze pacta sunt servanda, a także dywagacji czym może grozić brak poszanowania wyżej wspomnianych zasad. Celem pracy badawczej jest charakterystyka znaczenia zasad pacta sunt servanda i dobrej wiary w międzynarodowym prawie traktatów.