Charakterystyka wybranych zagadnień dotyczących opodatkowania odsetek od pożyczek jako formy przychodów z kapitałów pieniężnych - Smoliński , Tomasz (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie istotnych zagadnień dotyczących opodatkowania odsetek od pożyczek jako formy przychodów z kapitałów pieniężnych. Na potrzeby artykułu dokonano charakterystyki istotnych z punktu widzenia prawa podatkowego cech umowy pożyczki. Ponadto przeprowadzono analizę orzecznictwa sądowego, które stanowi wskazówkę interpretacyjną przy odkodowywaniu wprowadzonych przez ustawodawcę rozwiązań podatkowych na tej płaszczyźnie. W artykule poruszono zagadnienia odsetek i inne form wynagrodzenia i ich wpływu na kwalifikację podatkową, sposobu opodatkowania odsetek od pożyczek, momentu powstania przychodu, odsetek skapitalizowanych, a także kwestie opodatkowania odsetek od pożyczek w przypadku osób o ograniczonym obowiązku podatkowym w Polsce. W analizie zagadnienia opodatkowania odsetek do pożyczek jako formy przychodów z kapitałów pieniężnych, ukazano również interdyscyplinarny charakter dziedziny prawa podatkowego oraz dokonano interpretacji przepisów zarówno prawa podatkowego jak i prawa cywilnego. Za cel autor postawił sobie również zwrócenie szczególnej uwagi na ukazanie istnieją nieścisłości interpretacyjne na wyżej wskazanej płaszczyźnie.