Rozważania na temat zrzeczenia się prawa do wniesienia odwołania w kontekście orzecznictwa sądów administracyjnych - Tyska, Magdalena (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2022)
W niniejszym artykule ukazano prawo do zrzeczenia się wniesienia odwołania od decyzji administracyjnej w wybranych zagadnieniach w świetle orzecznictwa sądów administracyjnych. Instytucja ta została wprowadzona do krajowego porządku prawnego w 2017 r., a powstałe wątpliwości przy jej stosowaniu doprecyzowuje judykatura. Dla jasności podjętych rozważań pierwsza część artykułu przedstawia charakterystykę prawnej konstrukcji zrzeczenia się odwołania. Dalsza część tekstu odnosi się do najnowszego stanowiska Naczelnego Sądu Administracyjnego w zakresie określenia początku biegu terminu na złożenie oświadczenia o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania, możliwości cofnięcia oświadczenia o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania, sytuacji procesowej pominiętej strony w sytuacji, gdy strony uczestniczące w postępowaniu zrzekły się prawa do wniesienia odwołania. Nadto przez pryzmat orzeczenia Naczelnego Sądu Administracyjnego podkreślono konieczność pouczenia strony o skutkach skorzystania ze zrzeczenia się odwołania przez organ administracyjny. Zakresem badawczym objęto zatem uprawnienie procesowe strony w postępowaniu administracyjnym, z którego może ona skorzystać, aby przyśpieszyć zakończenie postępowania przez otrzymanie ostatecznej i prawomocnej decyzji. Ostatecznym wnioskiem, do jakiego dochodzi autorka, jest to, że uprawnienie strony do zrzeknięcia się wniesienia odwołania może zostać skutecznie zgłoszone przez stronę nawet w dniu fizycznego doręczenia (ogłoszenia) decyzji administracyjnej oraz istnieje możliwość cofnięcia tak złożonego oświadczenia woli.