Prawo powstrzymania się od wykonywania pracy niebezpiecznej - Frydrych, Patrycja (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2022)
Niezależnie od tego, gdzie się znajdujemy, nasze życie i zdrowie podlegają szczególnej ochronie prawnej, przy czym nie są one jednak prawa bezwzględnymi. Celem niniejszego artykuły jest analiza tych sytuacji, w których pracownik ma prawo powstrzymać się od wykonywani pracy, a nawet oddalić się z miejsca wykonywania pracy. Omawiana instytucja nie zawsze obejmuje swoim zasięgiem wszystkie osoby świadczące pracę. Pracownik systemu opieki zdrowotnej, którego celem jest świadczenie usług dla ochrony życia i zdrowia, nie może skorzystać z tego uprawnienia, za wyjątkiem określonych sytuacji, gdy jest zwolniona z tego obowiązku. Omawiane regulacje mają na celu ochronę warunków pracy pracowników, a także motywowanie pracodawców do zapewnienia tych warunków w zgodzie z przepisami prawa i przepisami BHP.