Od dekretu o ochronie państwa do Kodeksu karnego z 1969 r. Przegląd reform prawa karnego i praktyka jego stosowania przez organy wymiaru sprawiedliwości w latach 1944–1969 - Dusza, Karol (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2022)
Artykuł stanowi o aktach normatywnych z zakresu prawa karnego oraz praktyce ich stosowania w czasach PRL, mianowicie od momentu powołaniu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego do daty wydania Kodeksu karnego z 1969 (tzw. kodeks Andrejewa). Celem artykułu jest ukazanie niewątpliwie niesłusznych reform prawa karnego w wyżej opisanych latach oraz rażąco wypaczonej praktyki stosowania przepisów prawa penalnego przez organy wymiaru sprawiedliwości oraz opisanie najbardziej elementarnych cech kodeksu Andrejewa – z uwagi na istotę tego aktu prawnokarnego w historii PRL. Zalety tego kodeksu objawiały się, po pierwsze, w kompleksowym zebraniu instytucji prawa karnego w jeden akt normatywny; po drugie, w stabilizacji funkcjonowania owej gałęzi prawa, które wcześniej – jak wykazano w artykule – było stosowane do doraźnych celów politycznych, często nie bacząc na łamanie tak podstawowych zasad stanowienia prawa, jak nullum crimen sine lege certa i lex retro non agit.