Wojenne świadczenia rzeczowe dla państwa na ziemiach polskich w latach 1944-1946 - Konarski, Marcin (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Przedmiot badań dotyczy wojennych świadczeń rzeczowych dla państwa, których obowiązek dostawy został wprowadzony przez nowe władze państwowe na wyzwalanych spod okupacji niemieckiej ziemiach polskich. Obowiązek świadczeń spoczywał głównie na gospodarstwach rolnych i pracownikach rolnych na których administracja państwowa nałożyła pod groźbą odpowiedzialności karnej przymus dostaw różnych produktów żywnościowych na rzecz państwa w celu aprowizacji dużych ośrodków miejskich zmagających się z brakiem tych produktów pod koniec II wojny światowej i w pierwszych latach po jej zakończeniu. Celem badawczym niniejszego artykułu jest analiza struktury organizacyjnej aparatu administracyjnego zarządzającego akcją obowiązkowych dostaw oraz syntetyczna analiza najważniejszych regulacji prawnych odnoszących się do wojennych świadczeń rzeczowych we wskazanym okresie.