Kontrola a nadzór w administracji publicznej. Rozróżnienie pojęć na przykładzie wybranych kompetencji wojewody - Jurzyński, Maciej (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Kontrola i nadzór stanowią ważne kategorie prawa administracyjnego, które wykazują duże podobieństwo i bywają utożsamiane. W obu kategoriach występuje element sprawdzania i oceny działalności podmiotu kontrolowanego lub nadzorowanego według określonego prawem kryterium. Obie te kategorie zapewniają prawidłowość działania administracji publicznej, a jednocześnie wykazują zasadnicze odrębności i chociażby z tego względu nie powinny być utożsamiane. Celem niniejszego artykułu jest rozróżnienie pojęć kontroli i nadzoru jako kategorii prawa administracyjnego. Zastosowano metodę prawno-dogmatyczną. Rozważania oparto przede wszystkim na wybranych publikacjach z zakresu prawa administracyjnego. Dokonano analizy pojęć kontroli i nadzoru, ukazując ich istotę oraz zasadnicze różnice pomiędzy nimi. Różnice te wskazano na przykładach wybranych kompetencji wojewody o charakterze kontrolnym i nadzorczym względem działalności samorządu terytorialnego. Podjęte rozważania zakończono krótkim podsumowaniem.