Różnice pomiędzy Kodeksem karnym z 1997 roku a Kodeksem karnym z 1932 roku - Dusza, Karol (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Artykuł przedstawia trzy charakterystyczne zjawiska, jakie zaszły w obrębie systemu prawa karnego, wpływając na treść Kodeksu karnego z 1997 r., jednocześnie różnicując go od kodeksu z 1932 r. Zjawiskami tymi są: umiędzynarodowienie prawa karnego, złagodzenie polityki prawnokarnej względem sprawcy oraz neutralność obyczajowa części szczególnej kodeksu z 1997 r. Umiędzynarodowienie prawa karnego przejawia się: podwyższeniem standardu prawnej ochrony zasady humanitaryzmu, międzynarodową procedurą ochronną zasady humanitaryzmu oraz funkcjonowaniem Międzynarodowego Trybunału Karnego w Hadze. Złagodzenie polityki prawnokarnej względem sprawcy wyraża się przez: likwidację kary śmierci, zwiększenie możliwości orzekania kar nieizolacyjnych, takich jak kara grzywny i kara ograniczenia wolności oraz dodanie nowego środka probacyjnego. Natomiast neutralność obyczajowa części szczególnej kodeksu z 1997 r. objawia się poprzez depenalizację przestępstw: prostytucji homoseksualnej, rozpowszechniania pornografii w sposób nienarzucający się osobom, które sobie tego nie życzą oraz bluźnierstwa, jako typowi kwalifikowanemu przestępstwa obrazy uczuć religijnych. Oprócz depenalizacji wcześniej wymienionych przestępstw, rzeczona ustawa karna jest aktem neutralnym w kwestiach obyczajowości seksualnej oraz wyznania lub jego braku.