Niedoszły samobójca stroną procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa kanonicznego - Mirecki, Mikołaj (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Stwierdzenie nieważności małżeństwa jest bez wątpienia skomplikowanym procesem małżeńskim. Zarówno polskie społeczeństwo, jak i środki masowego mylnie proces ten nazywają rozwodem kanonicznym lub kościelnym. Katalog przyczyn nieważności małżeństwa został zawarty w kan. 1083-1108 KPK. Wśród nich wyróżnia się: przeszkody zrywające (np. wiek, impotencja, święcenia, pokrewieństwo), wady zgody małżeńskiej (np. przymus, bojaźń, symulacja, warunek) i wady kanonicznej formy zawarcia małżeństwa (np. brak duchownego przy zawarciu małżeństwa konkordatowego). Kwestie samobójstwa i grożenia samobójstwem normuje nie tylko Kodeks prawa kanonicznego, ale również Katechizm Kościoła Katolickiego, który uznaje, że to Bóg jest Panem życia i śmierci, a człowiek tylko sobą zarządza. Uznaje się, że naturalnym obowiązek każdego człowieka powinna być troska o własne zdrowie i życie, a nie skracanie swojej egzystencji. Artykuł zawiera opis stanu faktycznego przypadku nieważności małżeństwa z kan. 1103 KPK. To właśnie w tym kanonie kwalifikuje się nieważność małżeństwa z powodu groźby samobójstwa.