Zjawisko prostytucji – uwarunkowania karnoprawne - Michalska, Dominika (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie polskich regulacji karno-prawnych związanych ze zjawiskiem prostytucji. Przedstawione zostały cztery modelowe systemy regulujące prawne kwestie związane ze zjawiskiem prostytucji, tj. system prohibicyjny, system reglamentacyjny, system neoreglamentacyjny oraz system abolicyjny. Przeanalizowano podstawowe czyny zabronione związane z prostytucją – przestępstwo zmuszania do prostytucji zarówno pod kątem prawnym, jak i statystycznym – statystyki związane z liczbą popełnionych przestępstw oraz wszczętych postępowań w tym przedmiocie. Dokonano również analizy przestępstwa eksploatacji prostytucji, czyli stręczycielstwa, sutenerstwa oraz kuplerstwa, a także czynów penalizowanych w Kodeksie wykroczeń mogących mieć związek z uprawnianiem prostytucji. W niniejszym artykule poruszono również kwestie związane z dorobkiem Organizacji Narodów Zjednoczonych w zwalczaniu tegoż zjawiska w postaci dwóch konwencji, tj. konwencji ONZ w sprawie eliminacji wszelkich form dyskryminacji kobiet oraz konwencji ONZ w sprawie zwalczania handlu ludźmi i eksploatacji prostytucji.