Skutki prawne braku pouczenia przez sąd na podstawie art. 5 Kodeksu postępowania cywilnego. Glosa do postanowienia Sądu Okręgowego w Sieradzu z 27 stycznia 2016 r., sygn. akt I Ca 460/15 - Brzeziński , Andrzej (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Autor podziela stanowisko Sądu Okręgowego w Sieradzu, że udzielanie przez sąd pouczeń o których stanowi art. 5 k.p.c. jest zasadne, w sytuacji gdy strona nie jest w stanie zrozumieć istoty postępowania lub podjąć odpowiednich działań proceduralnych. Udzielanie przez sąd pouczeń powinno być determinowane uzasadnioną potrzebą i niezbędnym charakterem pouczeń. Sąd może skorzystać z tego prawa tylko w wyjątkowych sytuacjach, uwzględniając konkretną naturę sprawy, cechy i zdolności intelektualne strony lub uczestnika oraz konieczne uczestnictwo w procesie w sposób nie naruszający zasady równości, a także możliwość wyrażenia przez stronę lub uczestnika swojego stanowiska w sprawie.