Glosa do wyroku Sądu Okręgowego w Nowym Sączu z 21 listopada 2013 r., sygn. akt II Ca 718/13, Lex nr 1716520 – glosa aprobująca - Paradowski , Mariusz (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Niniejsza glosa jest komentarzem do wyroku Sądu Okręgowego w Nowym Sądu, w którym sąd oddalił powództwo powoda w przedmiocie nałożenia na pozwanych obowiązku alimentacyjnego. Na wstępie przedstawiono opis stanu faktycznego sprawy zawisłej w postępowaniu sądowym. W dalszej części opracowania poddano analizie badawczej stanowisko sądu wyrażone w glosowanym wyroku. Przedmiotowe rozważania wykorzystują regulacje prawno-międzynarodowe, poglądy doktryny prawniczej oraz obowiązującą linię orzeczniczą dotyczącą obowiązku alimentacyjnego dzieci wobec rodziców. Tekst zawiera wymaganą bibliografię.