Skala problemu handlu dziećmi w Polsce na podstawie danych statystycznych - Śliżewska, Liliana (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Przestępstwo handlu dziećmi jest przestępstwem popełnianym na coraz większą skalę w większości państw na świecie. Ubóstwo, przemoc w rodzinie, uzależnienia, brak zainteresowania - to tylko niektóre z czynników determinujących niniejsze przestępstwo. Sprawcy poprzez swoje działania dążą do wykorzystania ofiary m.in. w prostytucji, pornografii, żebractwie, pracy przymusowej. Celem niniejszego artykułu jest ukazanie skali zjawiska handlu dziećmi w Polsce. Autorka posłużyła się statystykami, które w pełni odwierciedlają rozmiar owego procederu. Ponadto opracowanie zostało wzbogacone o analizę nielegalnej adopcji na tle handlu dziećmi. Zamieszczenie danej pozycji w tym artykule nie jest przypadkowe. Spowodowane jest to pogłębiającym się problemem komercyjnej adopcji w Polsce. Analizowany problem jest coraz częściej nagłaśniany przez media, co skłania do zastanowienia się nad zjawiskiem. W związku z powyższym w opracowaniu postawiono następujące pytanie: Czy komercyjna adopcja stanowi naruszenie prawa w Polsce? Podstawowe wnioski wynikające z przeprowadzonej analizy danych statystycznych są nastepujące - handel dziećmi na terytorium Polski jest zjawiskiem popełnianym na niewielką skalę. W kwestii komercyjnej adopcji uznaje się natomiast, że stanowi ona naruszenie prawa tylko wtedy, gdy dotyczy pośrednictwa w danym procederze.