Psychologiczny profil zbrodniarzy wojennych - Orfin, Mikołaj (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Wojny to koszmary społeczeństw. Odpowiedzialnymi za nie są zawsze ludzie. W artykule przybliżono sylwetki zbrodniarzy wojennych, jak Adolf Hitler, Józef Stalin czy Władimir Putin, i wskazano czynniki, które miały wpływ na ukształtowanie się ich osobowości. Stworzono także przybliżony psychologiczny profil zbrodniarzy wojennych na podstawie sylwetek trzech dyktatorów odpowiedzialnych za śmierć dziesiątek milionów ludzi, Adolfa Hitlera, Józefa Stalina oraz Władimira Putina, który odpowiada za wojnę za wschodnią granicą polski, wojnę na Ukrainie. Artykuł pokazuje, że podstawą zaburzenia ich osobowości było dzieciństwo oraz późniejsze lata życia.