Opodatkowanie wirtualnych walut podatkiem dochodowym (przed i po 1 stycznia 2019 r.) - Pietraszuk, Rafał (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Do końca 2018 r. przysporzenia z obrotu kryptowalutami kwalifikowano do praw majątkowych. Z kolei od 1 stycznia 2019 r. zostały one bezpośrednio ujęte w przepisach ustaw podatkowych. Ustawodawca w ten sposób usankcjonował po części stan prawny wypracowany w ramach orzecznictwa. Obecnie zatem przychody ze sprzedaży kryptowalut są kwalifikowane odpowiednio do przychodów z kapitałów pieniężnych i zysków kapitałowych, z kolei zamiana jednej kryptowaluty na drugą jest wolna od podatku dochodowego.