Prawnokarne aspekty rozpijania małoletniego - Śliwonik, Szymon (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2023)
Problematyka alkoholizmu oraz spożywania alkoholu stanowi niezwykle istotnie zagadnienie społeczne. Spożywanie alkoholu wywołuje szereg niepożądanych skutków, prowadząc niejednokrotnie do nieodwracalnych zmian w ludzkim organizmie, zwłaszcza jeśli jest on spożywany przez osoby, które nie powinny mieć z nim nic wspólnego, a takimi osobami bezapelacyjnie są osoby małoletnie, które to podlegają wzmożonej ochronie prawnej. Ustawodawca w regulacjach Kodeksu karnego z 1997 r. dokonał penalizacji zachowania polegającego na rozpijaniu małoletnich. Celem artykułu jest przybliżenie problematyki związanej z aspektami rozpijania małoletnich. Wnioski powstałe w wyniku przeprowadzonej analizy przepisów Kodeksu karnego i innych aktów prawnych, zwłaszcza ustawy o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich, kompleksowo normują problematykę rozpijania małoletnich zarówno w kontekście sprawcy czyn przestępnego, jak również samej ofiary mogącej ponieść odpowiedzialność prawną za spożywanie alkoholu przed uzyskaniem pełnoletności na gruncie prawa nieletnich.