Czy izba wyższa polskiego parlamentu wciąż jest potrzebna w systemie prawnym? - Więcek, Maciej (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2024)
W pracy podjęto refleksje związane z pozycją ustrojową oraz rolą Senatu RP z perspektywy historycznej, a także współczesnej. Wydaje się, że społeczna świadomość historii Senatu RP oraz jego obecnej roli ustrojowej ciągle jest zbyt niska. W niniejszej pracy rozważono znaczenie izby wyższej w różnych okresach dziejowych – od momentu jej ukształtowania w 1493 r., przez okres zaborów i II Rzeczpospolitej, aż do jej restytucji na mocy nowelizacji Konstytucji Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej z dnia 7 kwietnia 1989 r. Przedstawiono także wpływ Senatu RP na funkcjonowanie III Rzeczpospolitej Polskiej w świetle najbardziej znaczących kompetencji i funkcji, jakie powinny być spełniane przez parlamenty państw demokratycznych (funkcja ustrojodawcza, ustawodawcza, kreacyjna, kontrolna oraz europejska). Niniejsze opracowanie stanowi również głos w dyskusji z popularnym w ostatnich latach poglądem, kwestionującym sens istnienia samej izby wyższej w Polsce na rzecz unikameralizmu. W tym celu przywołano argumenty zwolenników oraz racje przeciwników istnienia Senatu RP oraz zaproponowano rozwiązania, które mogłyby sprawić, że Senat przestanie być pogardliwie określany głównie ,,izbą zadumy”, która ma faktycznie niewielki wpływ na funkcjonowanie państwa. Podczas tworzenia pracy wykorzystano informacje zawarte w publikacjach historycznoprawnych, artykułach naukowych, aktach prawnych oraz na tematycznych stronach internetowych.