Od Robespierre’a do Napoleona. Ustrój polityczny Francji w latach 1794–1799 - Dąbrowski, Mateusz (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2024)
Autor w swoim artykule opisuje radykalizm, którym charakteryzowały się rządy Robesspiere’a, analizuje koniec rządów jakobinów i jego następstwa, charakteryzuje koncepcję trójpodziału władzy według Monteskiusza, opisuje założenia Konstytucji roku III i jej proces powstawania, a także dokonuje oceny Konstytucji Dyrektoriatu, a następnie Konstytucji konsularnej i jej najważniejszych założeń. Celem artykułu jest przedstawienie najważniejszych wydarzeń dla ustroju Francji w latach 1794–1799 i ich wpływ na rozwiązania prawne zastosowane w Konstytucji Dyrektoriatu i Konstytucji konsularnej. Podsumowując, na podstawie analizy dwóch konstytucji i politycznoprawnej sytuacji Francji w latach 1794–1799, autor przedstawia swój punkt widzenia odnośnie do wskazanego okresu.