Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną wykonaniem zabezpieczenia - Kruk, Joanna (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2024)
W niniejszym artykule zanalizowano kwestię odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną wykonaniem zabezpieczenia, która została uregulowana w art. 746 Kodeksu postępowania cywilnego. Biorąc pod uwagę specyfikę postępowania zabezpieczającego, jej usankcjonowane jest niezbędne dla zapewnienia prawidłowej ochrony obowiązanego. Przyspieszony charakter tego postępowania oraz brak konieczności zgromadzenia całości materiału dowodowego rodzą ryzyko, że zabezpieczone roszczenie główne może nie zostać ostatecznie uznane za zasadne. Aby zapobiec skutkom instrumentalnego wykorzystania tej instytucji przez uprawnionego, ustawodawca umożliwił dochodzenie naprawienia szkody przez obowiązanego na zasadach określonych we wskazanym przepisie. Warto nadmienić, że art. 746 Kodeksu postępowania cywilnego znajduje odpowiednie zastosowanie w postępowaniu w sprawach własności intelektualnej, zaś analogiczna regulacja funkcjonuje również w postępowaniu polubownym.