Elementy zwyczajowo umieszczane w treści decyzji administracyjnej – powinność organu czy zbędny dodatek? - Późniak, Wiktoria (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Elementy zwyczajowe decyzji administracyjnej to takie elementy, których umieszczanie w treści decyzji wynika z praktyki administracyjnej, nie zaś z przepisów prawa. Zalicza się do nich oznaczenie miejsca wydania decyzji, oznaczenie rodzaju pisma, wzmiankę o zasięgnięciu stanowiska organu współdziałającego, wykaz załączników oraz część informacyjną decyzji (określaną mianem rozdzielnika). Celem artykułu jest dokonanie analizy charakteru i funkcji każdego ze wskazanych elementów. Elementy zwyczajowo umieszczane w treści decyzji stanowią przejaw realizacji zasad ogólnych postępowania administracyjnego, a w szczególności zasady informowania stron. Wątpliwości co do użyteczności wzbudza jedynie praktyka oznaczania miejsca wydania decyzji.