Glosa do wyroku Europejskiego Trybunału Praw Człowieka z 26 października 2000 r. w sprawie Kudła v. Polska, skarga nr 30210/96 - glosa aprobująca - Wesołowska, Anna (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Celem niniejszego opracowania jest analiza wyroku Europejskiego Trybunału Praw Człowieka dotyczącego tymczasowego długotrwałego aresztowania, które jest poważnym problemem w Polsce, negatywnym na tle standardów międzynarodowych. Rodzi to dotkliwe konsekwencje dla osób tymczasowo aresztowanych. W związku z powyższym zaprezentowana praca koncentruje się na analizie tego orzeczenia. Efektem rozważań jest wniosek, że wyrok w sprawie Kudła v. Polska zwrócił uwagę na konieczność zapewnienia przez państwa skutecznych środków odwoławczych oraz na potrzebę organizacji systemów prawnych w sposób gwarantujący terminowe rozpatrywanie spraw. Dla Polski wyrok ten oznaczał potrzebę zmian legislacyjnych, które miały na celu wzmocnienie ochrony obywateli przed przewlekłością postępowań.