Wykonywanie przez gminy rejestracji stanu cywilnego – wybrane problemy - Jurzyński, Maciej (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2024)
W artykule przedstawiono wybrane problemy dotyczące wykonywania przez gminy rejestracji stanu cywilnego. W pierwszej kolejności wyjaśniono pojęcie rejestracji stanu cywilnego oraz wskazano formy prawne działania, w jakich jest ona wykonywana. Władczość tych form przesądza o zaliczeniu rejestracji stanu cywilnego do sfery administracji reglamentacyjno-porządkowej. Natomiast zakwalifikowanie jej przez ustawodawcę do zadań zleconych gminom z zakresu administracji rządowej determinuje sposób finansowania wykonywania zadania i skutkuje tym, że rola gmin w wykonywaniu zadania sprowadza się do funkcji wykonawczych. Ponadto zanalizowano wybrane aktualne problemy dotyczące organizacji i finansowania wykonywania zadania przez gminy, w tym dotyczące wymogów kwalifikacyjnych i zapewnienia właściwej obsady kadrowej w urzędach stanu cywilnego, jak również trudności związane z dochodzeniem przez gminy roszczeń pieniężnych w przypadku niedofinansowania realizacji zadania przez administrację rządową.