Glosa do wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 11 stycznia 2024 r., sygn. akt K 23/23 w sprawie pociągnięcia Prezesa Narodowego Banku Polskiego do odpowiedzialności przed Trybunałem Stanu (glosa częściowo krytyczna) - Kisiel, Szymon (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2024)
Glosa poddaje analizie wyrok Trybunału Konstytucyjnego (TK), który orzekł o niekonstytucyjności przepisów umożliwiających pociągnięcie Prezesa Narodowego Banku Polskiego do odpowiedzialności przed Trybunałem Stanu. Za główne zarzuty wobec wyroku TK uznano: 1) upartyjnienie orzeczenia, bowiem wyraźne są wpływy czynników politycznych, a nie wyłącznie argumentów natury prawnej; 2) naruszenie zasady legalności, ponieważ TK wykroczył poza zakres skargi, dokonał nadinterpretacji woli wnioskodawców i przypisał sobie de facto rolę prawotwórczą, a tym samym podważył zasadę trójpodziału władzy. Wskutek wyroku TK ograniczona została kontrola nad osobami pełniącymi wysokie funkcje publiczne, przez co mogą się one dopuścić nadużyć władzy. Niemniej jednak ocena analizowanego wyroku TK nie jest jednoznaczna, gdyż autor przyznaje słuszność ocenie TK w zakresie art. 11 ustawy o Trybunale Stanu, stąd konkluzja wypływająca z glosy jest jedynie częściowo krytyczna.