Istota i geneza okien życia – wybrane aspekty dotyczące ich roli i funkcjonowania - Pankowska, Magdalena (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Artykuł podejmuje temat istoty i genezy instytucji okna życia w Polsce, w Europie i w USA. Instytucja ta w Polsce nie jest uregulowana pod względem prawnym, brak też uregulowań pod względem technicznym. Pomimo braku tych aspektów okna życia istnieją i są akceptowane przez społeczeństwo. Okna życia powstały w XIII w. we Włoszech. Wiąże się tę historię ze snem papieża Innocentego III. Instytucje, które prowadzą okna życia, to przede wszystkim zgromadzenia zakonne, szpitale, hospicja. Przyjęły one kształt i formę pierwszego okna życia powstałego we Włoszech.