Proces resocjalizacji młodocianych przestępców a dążenie do zmiany w ich modelu komunikacji - Kozłowska, Natalia (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Komunikacja jest kluczowym elementem funkcjonowania jednostki w społeczeństwie, a jej zaburzenia mogą prowadzić do wykluczenia społecznego i wzmacniania negatywnych wzorców zachowań. W środowisku penitencjarnym młodociani przestępcy adaptują specyficzny model komunikacji, który często opiera się na grypserze oraz innych nieformalnych formach porozumiewania się. W kontekście resocjalizacji istotne jest zrozumienie, w jaki sposób można modyfikować te wzorce, aby ułatwić skuteczne przystosowanie osadzonych do życia na wolności. Celem niniejszego opracowania jest analiza wpływu resocjalizacji na model komunikacji młodocianych przestępców oraz identyfikacja barier utrudniających ten proces. Przedstawiono znaczenie kompetencji komunikacyjnych w kontekście reintegracji społecznej oraz przedstawiono specyficzne cechy języka więziennego, które mogą utrudniać adaptację do życia poza murami zakładu karnego. Analiza wskazuje na to, że resocjalizacja może skutecznie wpływać na zmianę modelu komunikacji młodocianych przestępców, jednak jej efektywność zależy od czynników takich jak zaangażowanie osadzonych oraz jakość programów edukacyjnych. Długotrwała izolacja oraz przynależność do subkultur więziennych stanowią istotne przeszkody w procesie reintegracji. Brak badań dotyczących długoterminowych efektów resocjalizacji w zakresie komunikacji wskazuje na potrzebę dalszych analiz tego zagadnienia.