Ewolucja oraz znaczenie środków ochrony prawnej i organu pierwszej instancji w prawie zamówień publicznych – wybrane zagadnienia - Kołodziejski, Kacper (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Artykuł stanowi analizą przepisów prawa, poglądów doktryny oraz orzecznictwa w zagadnieniu środków ochrony prawnej oraz organów właściwych do ich rozpatrywania, w szczególności Krajowej Izby Odwoławczej (KIO), w Prawie zamówień publicznych (Pzp). Celem pracy jest zgłębienie znaczenia oraz zasad postępowania odwoławczego w prawie zamówień publicznych, trendów rozwoju środków ochrony prawnej, ich gwarancji i założeń, przesłanek dopuszczalności. Ponadto dokonano analizy KIO w zakresie charakteru, powstania oraz niektórych kompetencji w rozstrzyganiu sporów. Położono nacisk na współczesne znaczenie środków ochrony prawnej oraz przesłanki ich skuteczności w ustawie Prawo zamówień publicznych z 2019 r., którymi są: kwalifikowane naruszenie interesu wykonawcy w uzyskaniu zamówienia oraz poniesienie lub możliwość poniesienia szkody przez niego w wyniku niezgodnego z przepisami Pzp działania zamawiającego. W artykule, na podstawie dokonanej analizy niektórych przepisów Pzp oraz doktryny, podkreślono, że zestawienie natury rynku i udzielania zamówień publicznych oraz poszczególnych rozwiązań wynikających z ustawy, co do zasady, spełnia założenia i obowiązki nałożone na KIO oraz pozostaje w zgodzie i czyni zadość fundamentalnym gwarancjom środków ochrony prawnej.