Prawo sukcesyjne w Wielkiej Brytanii, czyli zasady dziedziczenia funkcji głowy państwa dawniej i dziś - Szukis, Wiktor (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Prawo sukcesyjne w Wielkiej Brytanii stanowi specyficzną formę prawa spadkowego, którego przedmiotem jest funkcja głowy państwa. W początkowym okresie istnienia państwa drogą do władzy często było zwycięstwo militarne oraz niepisana zasada primogenitury. W okresie panowania dynastii Tudorów korekt w linii sukcesyjnej dokonywał monarcha, który ponadto mógł zdecydować o losie korony w testamencie. Uprawnienie to początkowo było sankcjonowane przez ustawy Parlamentu, jednak rozwijający się system parlamentarny zmierzał do stałego unormowania prawa sukcesyjnego i ograniczenia kompetencji króla. W rezultacie uchwalono Bill of Rights, który na stałe określił porządek dziedziczenia oraz negatywne przesłanki religijne do objęcia tronu. Dopełnieniem Bill of Rights był Act of Settlement, który w wyczerpujący sposób usystematyzował linię sukcesyjną. Istotne zmiany wprowadzono dopiero w 2013 r. na mocy Succession to the Crown Act, który wprowadził porządek dziedziczenia zgodny z zasadą absolutnej primogenitury. Celem pracy jest analiza historycznego rozwoju prawa sukcesyjnego w Wielkiej Brytanii oraz triady obowiązujących ustaw sukcesyjnych.