Problem wykluczenia finansowego na przykładzie umowy rachunku bankowego - Sidorowicz, Aleksandra (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Wykluczenie finansowe to zjawisko społeczne, które zostało zdefiniowane w XX w. Określa się je jako brak możliwości dostępu do podstawowych usług finansowych, takich jak rachunki bankowe, rachunki płatnicze czy kredyt konsumencki, co stanowi barierę dla uczestnictwa w życiu społecznym i gospodarczym. Autorka skupia się na wykluczeniu bankowym, definiowanym jako sytuacja, w której jednostki nie mają dostępu do rachunków bankowych, co uniemożliwia im bycie częścią współczesnego społeczeństwa, które wciąż adaptuje się do zdgitalizowanej rzeczywistości. Celem niniejszego opracowania jest analiza konsekwencji wykluczenia finansowego,ze szczególnym uwzględnieniem grup klientów najbardziej narażonych na doświadczenie tego zjawiska, a także przedstawienie możliwych rozwiązań, które powinny stać się przedmiotem działań legislacyjnych podejmowanych przez państwo. W artykule zanalizowano również prawny charakter rachunków bankowych, podkreślając ich centralną rolę w systemie finansowym. Odniesiono się także do przepisów Kodeksu cywilnego oraz ustawy Prawo bankowe, wskazując na obowiązki banków oraz prawa posiadaczy rachunków.