Ramy prawne dywersyfikacji paliw gazowych w prawodawstwie krajowym oraz unijnym - Prusik, Bartosz (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Dywersyfikacja paliw gazowych to kluczowy element bezpieczeństwa energetycznego Unii Europejskiej i Polski, szczególnie istotny w kontekście zagrożeń geopolitycznych. Artykuł ma na celu ocenę skuteczności rozwiązań prawnych dotyczących dywersyfikacji dostaw gazu w prawodawstwie unijnym i krajowym. Analiza wykazała, że zarówno przepisy UE, jak i Polski znacznie rozwinęły ramy prawne w tym zakresie. Dzięki rozbudowie infrastruktury (m.in. terminal LNG, Baltic Pipe), wprowadzeniu nowych regulacji (np. pakiet gazowo-wodorowy 2024) oraz integracji strategii krajowej z unijną, znacząco zwiększono niezależność energetyczną i odporność rynku na kryzysy.