FGM, obrzezanie oraz przymusowa sterylizacja jako przykłady naruszeń autonomii cielesnej - Łebkowska, Natalia (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
W niniejszym artykule przedstawiono trzy formy naruszeń autonomii cielesnej: okaleczanie żeńskich narządów płciowych, obrzezanie chłopców oraz przymusową sterylizację. Wskazane naruszenia pomimo różnic w charakterze i kulturowym podłożu łączy jeden mianownik, ingerencja w ciało ofiary podejmowana jest bez jej w pełni świadomej i dobrowolnej zgody. Celem pracy jest ukazania, że wskzane przykłady, mimo zróżnicowanego podłoża przyczynowego, stanowią poważne naruszenia prawa jednostki do autonomii cielesnej i tak też powinny być traktowane na całym świecie. Tym samym ochrona prawa do samostanowienia powinna być priorytetem w polityce państw oraz w działaniach społeczności międzynarodowej. Końcowo analizowane praktyki powinny być rozpatrywane w świetle zasady autonomii cielesnej, wolności i godności osobistej. W związku z tym prawo międzynarodowe oraz krajowe powinno zapewniać kompleksową ochronę przed tego rodzaju naruszeniami, szczególnie w przypadku osób należących do grup marginalizowanych.