Skutki odwołania darowizny w świetle majątkowego ustroju małżeńskiego w polskim prawie cywilnym - Gajek, Maria; Bieranowski, Jakub (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie problematyki dopuszczalności odwołania darowizny, która została dokonana na rzecz małżonków, skutki jej odwołania, gdy rażącej niewdzięczności dopuścił się jeden z małżonków, a darowizna została dokonana do ich majątku wspólnego oraz kwestię odwołania darowizny dokonanej przez małżonków z ich majątku wspólnego, gdy prawo do jej odwołania przysługuje tylko jednemu małżonkowi. Doktryna i orzecznictwo nie zajmują takiego samego stanowiska co do ww. zagadnień, dlatego przedstawiono konkurencyjne poglądy każdego z zapatrywań oraz argumenty popierające każdy z poglądów, jak również wskazane zostały koncepcje które, wydają się być najbardziej trafne.