Wolność sumienia i religii nieletnich w świetle ustawy o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich z dnia 9 czerwca 2022 r. - Sitkowski, Łukasz (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2026)
W artykule przedstawiono problematykę wolności sumienia i religii nieletnich przebywających w placówkach resocjalizacyjnych w świetle ustawy o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich z dnia 9 czerwca 2022 r. Autor wskazuje na konstytucyjne oraz międzynarodowe podstawy tego prawa, a także analizuje przepisy szczegółowe regulujące praktyki religijne i organizację duszpasterstwa w młodzieżowych ośrodkach wychowawczych, okręgowych ośrodkach wychowawczych, schroniskach dla nieletnich i zakładach poprawczych. Celem opracowania jest ocena obowiązujących regulacji prawnych dotyczących realizacji prawa do wolności sumienia i religii przez nieletnich oraz identyfikacja ich niedoskonałości. Autor formułuje postulaty de lege ferenda, zmierzające do stworzenia bardziej precyzyjnych i kompleksowych norm prawnych, uwzględniających specyfikę rozwojową i wychowawczą nieletnich. Analiza wskazuje na to, że aktualne przepisy w znacznej mierze powielają regulacje dotyczące dorosłych pozbawionych wolności, co jest niewystarczające w kontekście praw dziecka. Konieczne jest wprowadzenie rozwiązań prawnych, które precyzyjnie określą dopuszczalne formy praktyk religijnych, warunki ich realizacji, status kapelanów w placówkach oraz zagwarantują dobrowolność uczestnictwa w praktykach religijnych i edukacji wyznaniowej. Proponowane zmiany mają na celu pełniejszą realizację konstytucyjnej zasady wolności sumienia i religii.