Izolowanie dziecka przez jednego z rodziców od kontaktu z drugim rodzicem – kilka uwag na gruncie prawa karnego - Pruszkiewicz-Słowińska, Katarzyna (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Zagadnienie kryminalizacji alienacji rodzicielskiej od wielu lat jest przedmiotem wielu dyskusji i opracowań naukowych. Płynie z nich często wniosek, że penalizacja zachowania polegającego na izolacji dziecka od kontaktu z drugim rodzicem jest niezbędna, zmiany w tym zakresie w Kodeksie karnym są potrzebne bowiem jej skutki są daleko idące – zagrażają przede wszystkim dobru dziecka. Pojawiają się także postulaty, aby nie wprowadzać zmian w tym zakresie, a także z rozwagą posługiwać się samym pojęciem. Przedmiotem i celem niniejszego opracowania jest analiza zjawiska alienacji rodzicielskiej z uwzględnieniem wybranych spraw rozpoznawanych przez sądy krajowe. Artykuł ma charakter teoretycznoprawny z wykorzystaniem elementów analizy dogmatycznej. Podjęta tematyka ma swój szczególny wymiar praktyczny, przedstawia bowiem refleksje dotyczące zjawiska na gruncie przepisów prawa karnego materialnego. W artykule autorka opisuje sytuacje, gdy jedno z rodziców izoluje dziecko, nie kierując się jego dobrem, a pobudkami niemającymi często racjonalnego uzasadnienia.