Prawno-historyczne aspekty połączenia Agencji Mienia Wojskowego i Wojskowej Agencji Mieszkaniowej - Kotowski, Marcin (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Agencja Mienia Wojskowego, która obecnie funkcjonuje pod tą nazwą, nie jest tym samym podmiotem, którym była Agencja Mienia Wojskowego powołana w roku 1996. Dzisiejsza Agencja Mienia Wojskowego jest w istocie działającą pod zmienioną nazwą Wojskową Agencją Mieszkaniową, powołaną w 1995 r., którą w 2015 r. przejęła Agencję Mienia Wojskowego. Wojskowa Agencja Mieszkaniowa była podmiotem powołanym do realizowania zadań związanych z zakwaterowaniem Sił Zbrojnych RP. W okresie PRL i na początku lat 90. XX w. zadania związane z zakwaterowaniem żołnierzy były realizowane w ramach struktur wojskowych. Nowa rzeczywistość polityczna, społeczna i gospodarcza spowodowała, że to rozwiązanie przestało być najbardziej optymalnym, dlatego w 1995 r. postanowiono utworzyć do realizowania tego zadania podmiot cywilny w postaci Wojskowej Agencji Mieszkaniowej jako państwowej osoby prawnej podległej Ministrowi Obrony Narodowej. Agencja Mienia Wojskowego powołana w 1996 r. była odpowiedzią Rządu RP na problem znacznego mienia wojskowego, zarówno ruchomego, jak i nieruchomego, które pozostawało zbędne dla Sił Zbrojnych RP, często dodatkowo generując koszty utrzymania. Sam fakt zmiany sojuszu wojskowego z Układu Warszawskiego na NATO powodował konieczność modernizacji Sił Zbrojnych, a co za tym idzie - wycofywanie znacznej ilości zbędnego sprzętu i uzbrojenia. Nowo powołany podmiot miał za zadanie polepszenie gospodarowania tym zbędnym majątkiem prowadząc jego obrót a w znacznej mierze sprzedaż. W roku 2015 głównie w celu optymalizacji kosztów postanowiono połączyć Agencję Mienia Wojskowego i Wojskową Agencję Mieszkaniową w jeden podmiot. Nastąpiło to poprzez przejęcie Agencji Mienia Wojskowego przez Wojskową Agencję Mieszkaniową z jednoczesną zmianę nazwy tej drugiej na Agencja Mienia Wojskowego. Wojskowa Agencja Mieszkaniowa przejęła cały majątek oraz pracowników Agencji Mienia Wojskowego.