Dowód z opinii biegłego w sprawach medycznych w postępowaniu cywilnym - Charkiewicz, Dorota (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Celem artykułu jest analiza znaczenia dowodu z opinii biegłego w sprawach medycznych w postępowaniu cywilnym oraz ocena granic swobodnej oceny dowodów przez sąd wobec konieczności posługiwania się wiedzą specjalistyczną. Postawiono tezę, że opinia biegłego stanowi istotny dowód w procesach o w sprawach medycznych w postępowaniu cywilnym. W pracy zastosowano metodę dogmatyczno-prawną, opartą na analizie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego, Kodeksu cywilnego, a także metodę analizy orzecznictwa sądów powszechnych i Sądu Najwyższego. Wnioski prowadzą do stwierdzenia, że opinie biegłych mają istotne znaczenie dla spraw medycznych w postępowaniu cywilnym– nie tylko pomagają sądom przy prawidłowej rekonstrukcji stanu faktycznego, ale stanowią istotny czynnik wpływający na merytoryczną zgodność rozstrzygnięć z obiektywnymi realiami spraw medycznych.