Kognicja sądu opiekuńczego w istotnych sprawach dziecka dotyczących wyznania - Franusz, Anna (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
Niniejszy artykuł poświęcony jest problematyce kompetencji sądu opiekuńczego do rozstrzygnięcia w istotnej sprawie dziecka (art. 97 § 2 k.r.o.), w sytuacji w której zachodzi brak porozumienia rodziców odnośnie do szeroko rozumianego wychowania małoletniego według zasad określonej religii (bądź według modelu ateistycznego). Szereg przesłanek, w tym w szczególności specyficzny charakter tych spraw, wyrażający się zwłaszcza w ich osobistej naturze, a także przewidziana w Konstytucji RP neutralność światopoglądowa organów państwa oraz prawo rodziców do wychowania wedle potomstwa wedle własnych przekonań, pozwalają, jak się wydaje, przyjąć, że kognicja sądów państwowych jest w tego typu sprawach wyłączona. W opracowaniu autorka podejmuje próbę wyjaśnienia istniejącej prima facie sprzeczności między koncepcją niedopuszczalnością drogi sądowej w tychże sprawach a ich teoretycznie cywilnym charakterem (nakazującym sądowi podjęcie postępowania), formułując w tym zakresie wnioski de lege lata, konfrontuje tezę o braku co do zasady kognicji sądu w analizowanych sprawach z regułą dobra dziecka oraz przedstawia przykłady sytuacji, w których brak porozumienia rodziców uzasadniałby interwencję sądu opiekuńczego. Ponadto w artykule analizie poddana została kwestia rodzajów orzeczeń, jakie mogą zapaść zarówno wtedy, gdy motywowane względami religijnymi zachowania rodzica (rodziców) zagrażają dobru dziecka, jak wówczas gdy postępowanie rodziców nie niesie takiego zagrożenia.