Wolność i bezpieczeństwo osobiste jako fundament wartości Unii Europejskiej w kontekście implikacji orzeczeń Europejskiego Trybunału Praw Człowieka - Dziembowska, Magda (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2025)
W artykule zanalizowano rolę prawa do wolności i bezpieczeństwa osobistego w systemie ochrony praw człowieka Unii Europejskiej, opartym na Karcie praw podstawowych UE oraz Europejskiej konwencji praw człowieka (EKPC). Przedstawiono dogmatycznoprawną interpretację art. 5 EKPC, wskazując na zakaz arbitralnego pozbawiania wolności, konieczność transparentnych procedur oraz gwarancje proceduralne. Przedstawiono kluczowe orzeczenia Europejskiego Trybunału Praw Człowieka (ETPC), w tym znaczące wyroki przeciwko Polsce (Siedlecka v. Polska, Friedrich i in. v. Polska), a także przeciwko Grecji czy Ukrainie. Tezą pracy jest stwierdzenie, że ustawodawstwo unijne zapewnia jednostce skuteczne instrumenty ochrony w razie zagrożenia lub naruszenia podstawowych praw obejmujących wolność i bezpieczeństwo. We wnioski podkreślono, że chociaż orzecznictwo ETPC tworzy silne ramy ochrony, ich praktyczna skuteczność zależy od dostosowania krajowych przepisów, zasobów administracyjnych oraz politycznej woli do implementacji alternatywnych środków zapobiegawczych.