Prawo do bycia zapomnianym w europejskim porządku prawnym – od uprawnienia proceduralnego do prawa podstawowego - Stanecki, Maciej (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2026)
Artykuł analizuje prawo do bycia zapomnianym jako instrument ochrony praw jednostki w europejskim porządku prawnym, ze szczególnym uwzględnieniem jego ewolucji w orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej oraz Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Punktem wyjścia rozważań jest art. 17 rozporządzenia (UE) 2016/679 (RODO), interpretowany w świetle Karty praw podstawowych Unii Europejskiej oraz Europejskiej konwencji praw człowieka. Analiza kluczowych judykatów, w tym spraw Google Spain oraz Google LLC przeciwko CNIL, pozwala ukazać kształtowanie się standardu dereferencji jako środka realizacji prawa do bycia zapomnianym oraz określić jego granice, w szczególności w aspekcie terytorialnym. Perspektywa unijna została uzupełniona o orzecznictwo strasburskie, zwłaszcza wyrok w sprawie Hurbain przeciwko Belgii, akcentujący konieczność równoważenia prawa do prywatności z wolnością wypowiedzi oraz funkcją archiwalną prasy. W części końcowej artykułu zasygnalizowano wyzwania technologiczne związane z realizacją prawa do usunięcia danych w środowisku cyfrowym oraz przedstawiono postulaty de lege ferenda dotyczące funkcjonalnej wykładni art. 17 RODO.