Prawo do życia rodzinnego osób z zespołem Downa – regulacje prawne i alternatywy - Żywucka-Kozłowska, Elżbieta; Dziembowska, Magda (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2026)
W artyle zanalizowano prawną i medyczną sytuację osób z zespołem Downa w kontekście ich prawa do zawierania małżeństwa w Polsce. Celem niniejszego opracowania jest spojrzenie na zawieranie małżeństw przez osoby z zespołem Downa w świetle obowiązujących regulacji prawnych. Sformułowano problem badawczy, jaki przyjął postać pytania: czy na gruncie prawa polskiego możliwe jest zawarcie związku małżeńskiego przez osoby z zespołem Downa? Przyjęto metodę analizy piśmiennictwa i innych dostępnych materiałów. Przy osobach dotkniętych zespołem Downa często pojawia się wątpliwość co do poczytalności osoby. Niniejszy artykuł analizuje polskie regulacje prawne, by wyjaśnić, kiedy można mówić o prawnie uznanym związku małżeńskim.