Instrumenty ochrony praw dziecka na gruncie materialnego i procesowego prawa karnego - Sikora, Aleksandra; Rainko, Kajetan (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2021)
Współcześnie prawa dziecka w coraz większym stopniu stają się przedmiotem zainteresowania różnych gałęzi prawa. Na gruncie prawa karnego i nauk pokrewnych na przestrzeni lat zmieniło się podejście do podmiotów prawa. Obecnie przedmiotem badań są nie tylko sprawcy czynów zabronionych, ale coraz większą uwagę poświęca się ich ofiarom. W tym ujęciu istotne jest badanie wpływu przestępstwa na psychikę poszkodowanych, a także tworzenie instytucji prawnych, które zapewnią im skuteczną ochronę. Ze względu na swoje uwarunkowania psychofizyczne dzieci stanowią szczególną grupę podmiotów prawa karnego. Celem artykułu było skatalogowanie norm prawa materialnego oraz prawa procesowego, ochraniających dobro dziecka. Zgodnie z przyjętą systematyką przedstawiono i opisano wybrane przestępstwa na szkodę małoletnich. Przybliżono także przepisy dotyczące przesłuchania małoletniego, które przyznają uprawnienia zarówno małoletniemu poszkodowanemu, jak i świadkowi. Zaprezentowane zostały również dane statystyczne związane z przesłuchaniem w trybie art. 185a-185b Kodeksu postępowania karnego. Z treści artykułu wynika, że polski system karny szeroko zajmuje się problematyką ochrony małoletnich, wprowadzając nowe regulacje oraz dostosowując istniejące przepisy do zmieniających się sposobów popełniania czynów zabronionych na ich szkodę. Z danych statystycznych wywnioskowano, że liczba przesłuchań dzieci w specjalnych warunkach, szczególnie w budynkach sądów, sukcesywnie się zwiększa, co jest zjawiskiem pozytywnym.