Zasadnicza zmiana okoliczności w świetle postanowień Konwencji wiedeńskiej o prawie traktatów i polskiej praktyki traktatowej - Kostrzewa, Kacper (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2021)
Zasadnicza zmiana okoliczności jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych zagadnień prawa międzynarodowego i obiektem sporów wielu wybitnych badaczy tej dziedziny prawa. W artykule przedstawiono genezę zasady rebus sic stantibus oraz jej rozwój na arenie międzynarodowej, któremu towarzyszył proces kodyfikacji reguły w prawie traktatów. Ponadto, przeanalizowano także jej cechy i znaczenie w prawie międzynarodowym oraz rozpowszechnienie w praktyce państw, w tym również w Polsce, na podstawie praktyki traktatowej po 1989 roku. Przeprowadzone analizy skłaniają ku wnioskowi, że pomimo kodyfikacji w Konwencji wiedeńskiej o prawie traktatów z 23 maja 1969 r., spory wokół tej zasady nie ustały, a jej wykorzystanie skutkuje poważnymi problemami praktycznymi.