Wybrane problemy współczesnego więziennictwa w Polsce - Zając, Bartosz (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2022)
W artykule przedstawiono wybrane problemy, które dotykają Służbę Więzienną w Polsce. Do katalogu głównych zagrożeń w jednostkach penitencjarnych zaliczyć można: próby korupcji ze strony osadzonych, niekontrolowane przedostawanie się na teren jednostki narkotyków i innych substancji psychoaktywnych, takich jak dopalacze i alkohol, zdarzenia o charakterze nadzwyczajnym, przeludnienie jednostek penitencjarnych, zły odbiór medialny pracy funkcjonariusza Służby Więziennej, jak i całego systemu więziennictwa, mobbing, stres, wypalenie zawodowe i nepotyzm, dotykające przede wszystkich funkcjonariuszy pełniących służbę na pierwszej linii z osadzonymi czy też problemy wynikające ze złej infrastruktury technicznej, dotyczącej starych budynków poklasztornych. Problemy te są zróżnicowane, mają różne natężenie oraz wpływ na funkcjonowanie jednostek penitencjarnych w Polsce. Artykuł wskazuje główne czynniki determinujące powstawanie problemów oraz ich złożoność, która ma wpływ na funkcjonowanie całej formacji.