Procedura ubiegania się o wyrażenie zgody na dobrowolne poddanie się odpowiedzialności w myśl polskiego Kodeksu karnego skarbowego - Zarzycka, Daria (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2022)
Dobrowolne poddanie się odpowiedzialności przez sprawcę to jedna z najbardziej charakterystycznych instytucji prawa karnego skarbowego. Uzyskanie zgody na jej zastosowanie prowadzi do szeregu korzyści zarówno dla sprawcy, jak i dla Skarbu Państwa, co wyraża się m.in. w tym, że sprawca nie jest wpisywany do Krajowego Rejestru Karnego, a Skarb Państwa odzyskuje uszczuplone należności bez konieczności prowadzenie długiego procesu. Aby jednak zgodę taką uzyskać, należy spełnić szereg wymagań, bowiem Kodeks karny skarbowy przewiduje w tej kwestii przesłanki zarówno pozytywne, jak i negatywne. Dopiero po uznaniu, że sprawca kwalifikuje się do ubiegania się o zgodę na dobrowolne poddanie się odpowiedzialności finansowy organ postępowania przygotowawczego prowadzi z nim negocjacje po to, by później skierować wniosek do sądu, który również ocenia wypełnienie się przesłanek pozytywnych oraz niewypełnienie się negatywnych, co dostrzec można na podstawie przywołanego w niniejszym opracowaniu orzecznictwa. Ponadto analiza danych statystycznych pozwoliła na zobrazowanie skali zastosowania tej instytucji w Polsce.