Pełnomocnictwo udzielane w celu zawierania umowy między spółką a członkiem zarządu jako wspólnikami spółki komandytowej. Glosa aprobująca do uchwały Sądu Najwyższego z 30 stycznia 2019 r., sygn. akt III CZP 71/18 - Marchlewski, Adrian (Kortowski Przegląd Prawniczy, 2022)
Przedmiotem analizy jest uchwała Sądu Najwyższego z 30 stycznia 2019 r., sygn. akt III CZP 71/18. Uchwała ta wpisuje się w linię orzeczniczą dotyczącą stosowania przepisów kodeksu cywilnego o pełnomocnictwie do pełnomocnika z art. 210 k.s.h. Sąd Najwyższy, rozstrzygając zagadnienia prawne, określił charakter pełnomocnictwa z powyższego przepisu, a także dopuszczalność udzielenia go wspólnikowi spółki komandytowej, który jednocześnie jest komandytariuszem i członkiem zarządu spółki z o.o. (komplementariusza). Sąd Najwyższy dochodzi do słusznego wniosku, że udzielenie takiemu wspólnikowi pełnomocnictwa na podstawie art. 210 k.s.h. byłoby sprzeczne z naturą spółki komandytowej. Jednocześnie glosator podejmuje się analizy problemu stosowania przepisu art. 210 k.s.h. do czynności zawieranych między wspólnikami „jednoosobowej” spółki komandytowej. Charakter takiej konstrukcji przejawiający się w faktycznej jednoosobowości spółki uniemożliwia naruszenie interesów spółki z o.o. i jej wspólnika wbrew ich woli.